Vår vingård
Poggio Al Chiuso

Poggio Al Chiuso

Vår vingård POGGIO AL CHIUSO

Poggio al Chiuso är ett familjeägt företag, far och tre bröder, i hjärtat av Chianti Colli Fiorentini i Tavarnelle. Inte mindre än 22 hektar sköts med möda och hängivenhet efter den modell som, åtminstone inom jordbruket, fungerar bäst: generationsväxlingen i bondearbetets kontinuitet. Från år 1800 inrymde det gamla Hovets hus farfarsfarens baroccio som gick ända till Florens med allt gott och lät hästen gissa vägen tillbaka, för att vila. 1949 beslutade patriarken Narcisos söner att bara handla vin och olja och sju år senare fick gården uppleva början på en expansion som har fört den fram till idag.

Gästfrihet, sympati, en gammal källare med traditionella Chianti-betongtunnor, idag flankerad av ekfat, tar oss snart tillbaka till gårdsplanen, där vi kan beundra sommarens lugn i Chianti.

Marco, Matteo och Andrea är nuvarande chefer, tillsammans med pappa Mario, för ett företag som på ett mästerligt sätt lyckas kombinera, även i vinerna, hantverkaren med behoven på en marknad som den inte underkastar sig, men erbjuder en identitets idé.

Vinerna

Ingångsvinerna heter alla Voltaccino, på grund av ett namnbyte (ursprungligen Narciso) påtvingat av juridiska skäl, men som gör inställningen till flaskan mer lokal. Rosso 2021 sticker verkligen ut, en klassisk blandning av alla gårdens svarta bär som visar drickbarhet, intensitet, behaglighet och en viss fräschör som påminner om de gamla Chianti-recepten. Utmärkt, om än likt den tidigare med en extra touch av elegans, Chianti DOCG 2021 från Sangiovese och Canaiolo som genomgår jäsning och åldring i trä.

Reserven, Le Cappelle DOCG 2020, den första årgången där Corti-familjen bestämde sig för att producera 100 % Sangiovese, känner istället till 14 månaders tonneaux och visar sig vara en överraskande underdog. Chiantis gränser reserverar extrema överraskningar och nöjen i dessa områden: blommig, rik på peppar, fruktig där rostningen av träet spelar sublima sensationer, Le Cappelle visar sig vara ett litet mästerverk av florentinskt hantverk på landet. En drickbar fräschör som förenas med komplexitet och djup fram till den nya smaken, en gåva av en syra som förblir behaglig för hela linjen av viner. Den avslutar en framgångsrik klassisk metod från Sangiovese, med en mycket charmant klang, producerad i en superlimiterad upplaga.

Utrustad med en agriturism att bo i, Poggio al Chiuso är en plats i historien om den florentinska landsbygden, ett exempel på svårigheterna med detta jobb och på familjens förmåga att övervinna hindret. Corti är bra och enkla, som deras viner.

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.